Referenser

Kontakta gärna referenserna nedan:

Alf Lerner, Verksamhetschef Primärvården Åre, alf.lerner@regionjh.se

Sandra Gullberg, IFO-chef Åre kommun, sandra.gullberg@are.se

Thomas Karlsson, Verksamhetschef Primärvården Krokom, tomas.s.karlsson@regionjh.se

Anna Lundmark, Barnhälsovårdsöverläkare Region Jämtland Härjedalen, anna.lundmark@regionjh.se

Anna Meschaks, Mödrahälsovårdsöverläkare Region Jämtland Härjedalen, anna.meschaks@regionjh.se

HC Ripan, MediNord Östersund, Kristina Lindgren 

Växjö Vårdcentral Achima Care, Annika Jigman  0470–33 97 43

Eva Prediger, Familjerätten Halmstad kommun, eva.prediger@halmstad.se

Krokoms familjecentral 0640–16264, 16620

Markaryds familjecentral 0433–72 406

Mörsil familjecentral 0643–44 55 10


Uttalanden från föräldrar som gått kursen:

”Att vi fick förmånen att som relativt nyblivna föräldrar vara med på Ömsesidig Respekt har förändrat hela vårt föräldraskap! Redan efter första träffen gick vi hem med känslan av att vi hade fått insikt i något fantastiskt och när vi använde oss av det förhållningssätt som Ömsesidig Respekt innebär såg vi direkt vilken respons det gav. Det öppnade upp kommunikationen och på ett sätt där alla blev sedda kunde vi lösa konflikter och bygga förtroende. Ömsesidig Respekt var fantastiskt för oss då, med vår nästan ettårige son Teo, och är fortfarande något som lever kvar i vårt föräldraskap, både i relationen med Teo och med Teos lillebror Sam. Det fina var att vi fick möjlighet att lyfta våra utmaningar utan pekpinnar och att vi sedan fick konkreta verktyg med oss hem. Verktyg som fungerade och som skapade en ännu tryggare familj. Än idag, sju år efter utbildningen, så påminner vi oss själva ”Hur hade Mona gjort?”. Och ska vi önska något så är det att vi hade kunnat gå utbildningen igen, nu när barnen är större!”

/ Ann & Kim

————————————————————————————————–

”Jag hade planerat att skriva den här texten i helgen. Men vi var tvungna att åka till akuten med vår 2-åriga son Vidar. Det gick så långt att han blev sövd och så här i efterhand slår det mig att till och med inne i operationssalen, när han låg på britsen med nålar och slangar helt otröstlig, så dök Monas verktyg – bekräfta känslor – upp i mitt huvud.

–   Det är helt ok att du är ledsen, älskling. Jag förstår det, men doktorn ska hjälpa dig att bli av med ajaj i magen. Det kommer gå bra, du klarar det här.

Tack vare Monas träffar har jag och min sambo fått ett gemensamt förhållningssätt i vår ”barnuppfostran”. Det gör oss starkare tillsammans, minskar en hel del konflikter och ger oss en teamkänsla i familjen. Vi refererar till Ömsesidig Respekt och det vi lärde oss av Mona säkert en gång i veckan – så viktiga är hennes verktyg för oss.

I somras var jag, min sambo, Vidar och mormor ute i skogen. Vidar började kasta sten på mig. Jag sa till honom att han inte fick det. Han fortsatte. Jag blev jättearg inombords och var på väg att ryta ifrån, men hejdade mig och satte mig istället ner bredvid Vidar.

– Vet du Vidar, du får inte kasta sten på mamma för det gör jätteont. Du får inte kasta sten på pappa eller mormor heller, bara i vattnet.

– Morfar? frågade Vidar.

– Nej, inte på morfar heller.

– Vovven?

– Nej, inte på grannhunden Tindra heller. Du får inte kasta sten på någon människa eller djur, bara i vattnet.

Det var en så himla cool upplevelse att ha den dialogen med Vidar knappt 2 år. Jag hade kunnat ryta ifrån ordentligt, blivit riktigt arg, med resultatet att Vidar nog hade börjat gråta. Men tack vare Monas verktyg valde jag att förklara för Vidar hur det funkar med att kasta sten. Mormor var förresten enormt imponerad över hur jag hanterade situationen.

En annan gång började Vidar kasta träklossar på mitt huvud hemma på golvet. Jag sa till honom en gång, att det gjorde ont och att han inte får kasta klossar på mig. Han började skratta och fortsatte att kasta. Det gjorde skitont och jag blev jättearg. Men istället för att skrika så hämtade jag ett mjukt gosedjur och en hård kloss. Jag satte Vidar bredvid mig och började förklara:

– Känn på det här gosedjuret, det är mjukt. Och känn på den här klossen, den är hård. Det gör jätteont att få en hård kloss i huvudet så du får inte kasta den på mig.

Den gången lärde sig Vidar vad hårt och mjukt är, numera har han stenkoll på det.

Tänker ofta på det exempel Mona gav oss på en av träffarna – när hon som nybörjare gjorde fel på golfbanan utan att veta om det och hennes golfkunniga söner vänligt förklarade detta för henne istället för att bli arga. Vidar är ju nybörjare på allt här i livet, hur ska han veta vad som är rätt och fel? Det är ju vår uppgift att förklara det för honom, inte genom att bli arga så fort han gör nåt fel.

Förutom de verktyg Mona har gett oss har hon även väldigt engagerat stöttat oss vid en problematisk och långdragen inskolning samt struligt beteende vid matbordet. Båda gångerna ringde jag Mona som tog sig tid och föreslog att vi skulle ses, fast vi redan hade avslutat Ömsesidig Respekt-träffarna.

Jag tror att ÖR är ett jätteviktigt komplement till BVC. Många föräldrar idag har en krävande vardag vilket gör det tufft att hantera konflikter, utmaningar och problem i familjen. Monas träffar gav en plattform där vi fick ventilera ”mjuka” värden och tankar, inte bara viktkurvor och vaccinationssprutor som hos BVC.

Jag önskar att jag och min sambo fick gå ÖR flera gånger. Varje ålder har ju sina utmaningar och att få reflektera med andra regelbundet tror jag skulle kunna minska t ex mobbing och rasism i skolorna”.

/ Lisa

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2019 Ömsesidig Respekt

Tema av Anders Norén

Ömsesidig Respekt

Ullåvägen 12, 837 98 Åre
+ 46 (0) 70 245 33 83
mona@omsesidigrespekt.se

Följ oss i sociala media

Copyright © 2017 Ömsesidig Respekt / Medvetet föräldra- och ledarskap